KBBA

lazada

nuffnang

Resepi Kerabu Telur Goreng ala Thai

Assalammmualikum, hai semua.

Alhamdulillah diam tak diam sudah 5 hari kita menjalani ibadah puasa. Rasanya belum terlambat Eyda nak ucapkan Salam Ramadhan Kareem buat semua.

Hari ni encik asben buat permintaan. Dia nak rasa kerabu telur goreng yang tengah dok viral dekat facebook tu. Alang-alang bahannya mudah kite cuba la tunaikan permintaan dia. Bukan selalu dia nak request macam-macam. Okay jom kite tunjuk bahan dan cara nak buat kerabu telur goreng yang rinkas tp sedap ni.

Bahan-bahan

Telur (digoreng 4 biji)
Cili padi ditumbuk
Bawang putih ditumbuk
Sos ikan
Buah tomato dipotong dadu
Daun ketumbar (asben tak suka Eyda gantikan dengan daun sup)
Suhun
Sedikit gula
Jus limau nipis
Daun salad sebagai hiasan



Cara membuat

1. Tumbuk cili padi bersama bawang putih. Tumbuk kasar tidak perlu hancur.

2. Celurkan suhun sehingga kembang.

3. Tomato dipotong dadu atau hiris nipis.

4. Hiris lobak merah secara memanjang seperti hendak buat som tam atau kerabu mangga.

5. Satukan  semua bahan diatas bersama 3 sudu besar sos ikan dan sebiji perahan limau nipis.

6. Taburkan sedikit gula pasir atau gula merah secukup rasa.

7. Goreng telur hingga kelihatan garing kemudian potong kecil dan gaulkan bersama bahan tadi.



8. Gaulkan telur bersama bahan tadi hingga rata kemudian siap untuk dihidangkan.

Mudahkan nak buat kerabu ni. Tahap kepedasan tu terpulanglah kalau nak pedas lebihkan cili padi tu. Tadaaaaaa... boleh makan dah kannnn.... Alhamdulillah asben suke walaupun pertama kali mencuba.







CORETAN DIARI PINK

7 comments:

  1. bu first time dengar kerabu teluq.. hee.. follow sini #590

    ReplyDelete
  2. selamani tahu goreng, masak kicap dan masak merah jer..rupanya kerabu pun boleh yer

    ReplyDelete

Si Chommel kate ✿◕‿◕)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...