KBBA

lazada

nuffnang

5 Tips Bersahur Yang Diperlukan Untuk Kekal Sihat dan Bertenaga

Assalammualaikum dan hai semua.

Sedar tak sedar kita telah pun tiba di pertengahan Ramadhan. Dibulan Ramadhan ni biasanya Eyda akan mengambil peluang untuk berdiet tetapi tidak perlu berlapar.

SAHUR - Kepentingannya

Bila bercerita mengenai Sahur, pastinya ramai yang agak susah untuk bangun menyediakan menu untuk bersahur ni kan. Tetapi Sahur ini amatlah penting untuk kita sebenaynya.

Dari Anas RadiAllahu'anhu, bahawa Rasulullah S.A.W bersabda:

" Bersahurlah kamu sekalian kerana sesungguhnya di dalam sahur itu terdapat barakah."

(Hadith Riwayat Bukhari & Muslim)

Kita juga disunatkan untuk melewatkan sahur. Waktu yang paling afdal adalah antara 10 - 15 minit sebelum waktu Imsak.

5 TIPS BERSAHUR

Kali ni Eyda nak kongsikan 5 tips untuk bersahur.

1.  Minum air kosong bagi mengekalkan air dalam badan supaya tidak mudah dehidrasi.

2. Amalkan makan 3 biji kurma dengan segelas susu.

3. Ambil makanan yang mempunyai tinggi protein dan fibre seperti Quaker Oats.

4. Elakkan minuman / makanan yang manis kerana ia boleh menyebabkan kita cepat dahaga.

5. Elakan dari mengambil minuman yang berkafien seperti teh dan kopi. Minuman berkafien boleh menyebabkan kita pedih perut di siang hari. Terutamanya bagi yang ada masalah gastrik.


Itulah antara yang Eyda selalu amalkan setiap kali bersahur. Biasanya Eyda tidak ambil nasi ketika bersahur. Eyda lebih suka ambil Quaker Oats bersama susu dan buah kurma. Ataupun sekrang ni lebih mudah dengan adanya Quaker Oats 3 in 1 Matcha Green Tea ni.


Hari tu terlewat bangun sahur, mujurlah ada 3 in 1 ni. Terus je buka pek ni letak air panas dan siap untuk diminum. Alhamdulillah ia mampu buat perut rasa kenyang walaupun tidak makan nasi.



Oat juga dikenali sebagai sebagai Super Grains, kerana mempunyai Fiber, protein dan Beta-glucan yang tinggi. Oat didalam produk Quaker sangat baik kerana mereka mengekalkan khasiat semula jadi bijirin penuh selain mempunyai sumber vitamin dan mineral yang tinggi.


MENU SAHUR BERKHASIAT

Memandangkan Eyda tidak mengambil nasi semasa sahur, makanya Eyda akan pelbagaikan menu untuk dibuat frozen supaya senang nk makan bila sahur. Kali ni Eyda nak kongsikan 1 resepi mudah yang boleh di sejuk bekukan.

TAUHU BERGEDIL OATS

Sekarang kan viral pasal tauhu bergedil ni, jadi Eyda pun tidak lepaskan peluang untuk mencuba. Tetapi Eyda tambahkan lagi dengan Quaker Oats supaya menu kita lebih mengenyangkan.


Bahan-bahan

A
250gm daging/ayam kisar
3 biji bawang kecil

B
4 biji ubi kentang sederhana besar (direbus & dilecek)
1 cawan Quaker Oats Instant
1 sk garam
1 sk lada sulah
1 sk lada hitam
daun bawang
daun sup

C
1 pek Tauhu
1 biji telur

Cara memasak

1. Tumis dahulu bawang bersama gading kisar. Ini bagi memastikan daging lebih tahan lama bila digaul berasama ubi kentang nanti.

2. Campurkan semua Bahan B bersama Bahan A.

3. Kepal-kepalkan dan masukkan ke dalam tauhu yang telah dibuang sedikit isi dalamnya.

3. Celupkan ke dalam telur kemudian goreng sehingga kekuningan.

Sekiranya hendak simpan lama, korang boleh la frozenkan dan goreng bila hendak sahur nanti. Boleh juga dibuat sebagai hidangan berbuka puasa.


Inilah hasil Tauhu Bergedil Oats yang sangat mengenyangkan. Sebab dia ada karbohidrat, protien serta fibre dari kentang dan Quaker Oats tu. Makan 3 ketul bergedil ni pun dah mengenyangkan tau. So korang boleh la mencuba resepi ringkas ni untuk bersahur nanti ye. Anak-anak pun pasti suka sebab anak buah Eyda memang suka makan bergedil ni.

Kalau korang nak dapat kan lebih lagi resepi menggunakan Quaker Oats ni korang boleh la pilih sendiri mana-mana resepi ringkas daripada Chef Selebriti Malaysia, Anis Nabilah. Jom KLIK ->> BUKU RESEPI ni.

Okay sekian untuk kali ni ye. Untuk maklumat lanjut mengenai Quaker ni korang boleh la terjah FB https://www.facebook.com/QuakerMalaysia dan website mereka http://www.quaker.com.my/.

Selamat berpuasa semua dan jangan lupa amalkan menu sihat ya.


CORETAN DIARI PINK

Resepi Biskut Florentine versi Quaker Oats

Assalammualaikum, hai semua.

Ada ke yang sudah mula buat biskut raya hari ni? Eyda belum lagi. Tapi Eyda nak kongsi satu resepi biskut florentine atau pun almond chruncy yang ramai suka tu tetapi kali ni versi energy bar pula. Nak tahu kenapa Eyda kata versi energy bar? Sebabnya kali ni kita campurkan bersama Multigrains Quaker Oats bersama buah aprikot dan kismis.

Sedappppp... buat snek lepas terawikh pun best tau. Kenyang perut macam kita makan energy bar. Jom Eyda kongsikan resepi dengan korang. Bahannya mudah nak dapat. Pergi kedai bakery semua ada.

Tengok gamba dah boleh tau bahan dia kan
Bahan-bahan

500gm - tepung florentine
500gm - badam flakes
250gm - kuaci labu (hijau)
250gm - kuaci bunga matahari
250gm - Quaker Oats Multigrains
100gm - buah aprikot kering (dipotong dadu)
100gm - kismis (campur kuning dan hitam)

Cara-cara

1. Bakar kekacang lebih kurang 5minit didalam oven dengan suhu 160°c (suhu ikut pada oven masing) dan biarkan sejuk seketika.

2. Campurkan semua bahan. Gaul rata agar tepung florentine sebati dengan bahan.

3. Ratakan di atas dulang atau pun letak sahaja di dalam bekas acuan cup kek.

4. Bakar pada suhu 160°c selama 15-20 minit atau sehingga biskut nampak warna bertukar keperangan.

5. Keluarkan dari oven. Sekiranya guna dulang korang kena terus potong tau supaya biskut tidak hancur bila dipotong. Kalau gunakan acuan cup kek, korang biarkan seketika kemudian keluarkan dari acuan.

Inilah hasilnya


Untuk resepi ni korang boleh dapat dalam 200 - 250 keping. Ikut pada besar atau kecilnya acuan yang digunakan.

Okay selamat mencuba. Anak buah pun suka sebab bila makan boleh rasa kenyang. Kalau dia malas sahur tu Eyda bagi makan biskut ni supaya dapat bagi tenaga. Jumpa lagi....





CORETAN DIARI PINK

Resepi Kerabu Telur Goreng ala Thai

Assalammmualikum, hai semua.

Alhamdulillah diam tak diam sudah 5 hari kita menjalani ibadah puasa. Rasanya belum terlambat Eyda nak ucapkan Salam Ramadhan Kareem buat semua.

Hari ni encik asben buat permintaan. Dia nak rasa kerabu telur goreng yang tengah dok viral dekat facebook tu. Alang-alang bahannya mudah kite cuba la tunaikan permintaan dia. Bukan selalu dia nak request macam-macam. Okay jom kite tunjuk bahan dan cara nak buat kerabu telur goreng yang rinkas tp sedap ni.

Bahan-bahan

Telur (digoreng 4 biji)
Cili padi ditumbuk
Bawang putih ditumbuk
Sos ikan
Buah tomato dipotong dadu
Daun ketumbar (asben tak suka Eyda gantikan dengan daun sup)
Suhun
Sedikit gula
Jus limau nipis
Daun salad sebagai hiasan



Cara membuat

1. Tumbuk cili padi bersama bawang putih. Tumbuk kasar tidak perlu hancur.

2. Celurkan suhun sehingga kembang.

3. Tomato dipotong dadu atau hiris nipis.

4. Hiris lobak merah secara memanjang seperti hendak buat som tam atau kerabu mangga.

5. Satukan  semua bahan diatas bersama 3 sudu besar sos ikan dan sebiji perahan limau nipis.

6. Taburkan sedikit gula pasir atau gula merah secukup rasa.

7. Goreng telur hingga kelihatan garing kemudian potong kecil dan gaulkan bersama bahan tadi.



8. Gaulkan telur bersama bahan tadi hingga rata kemudian siap untuk dihidangkan.

Mudahkan nak buat kerabu ni. Tahap kepedasan tu terpulanglah kalau nak pedas lebihkan cili padi tu. Tadaaaaaa... boleh makan dah kannnn.... Alhamdulillah asben suke walaupun pertama kali mencuba.







CORETAN DIARI PINK

JOM SHOPPING RAYA | FESTIVAL RAMADAN PUTRAJAYA 2018


Assalammualaikum dan hai semua.

JUALAN BARANGAN RAYA FESTIVAL RAMADAN PUTRAJAYA 2018. Eh Tak sangka dah hampir bulan puasa. Tak lama dah kan. Lepas tu dah fikir nak raya kan. So ini untuk warga Putrajaya. Tiba-tiba rindu pulak zaman duduk di Putrajaya tu kan. Untung orang Putrajaya, sejak pindak ke Ipoh macam-macam acara ada.


Kali ini bermula 17 Mei 2018 (1 Ramadan 1439) selama sebulan bertempat di Dataran Putrajaya, Presint 3. Dengan objektif untuk menyatukan ukhuwah rakyat Malaysia yang berbilang agama dan budaya, penganjuran festival ini juga membuka peluang perniagaan kepada usahawan muda yang pada hari ini seakan menjadi satu senario menarik setiap kali tibanya Ramadan.

Festival Ramadan Putrajaya 2018 disasarkan untuk mereka yang berada di kawasan seperti Bangi, Kajang serta kejiranan yang berhampiran bagi memudahkan mereka merancang masa untuk persiapan raya sepanjang Ramadan. Di samping itu, festival tersebut turut menawarkan pelbagai aktiviti menarik sepanjang Ramadan untuk para pengunjung.
  

Selain itu, turut disediakan hadiah utama yang berupa sebuah biji kereta ataupun motosikal untuk cabutan bertuah, persembahan ‘busking’ para artis popular masa kini, penampilan artis-artis istimewa yang akan diumumkan dari masa ke masa serta akan diserikan lagi dengan gerai para selebriti terkenal seperti Ella, Hanez Suraya, Kaka Azraff, Ekin, Leez Rosli, Sofi Jikan, Haiza, Saiful Apek, Siti Sarah, Shuib dan ramai lagi. Program ini menggabungkan seramai 30 selebriti terkenal tanahair.

Program Kerohanian

Malah, turut diberikan perhatian khusus dalam penganjuran festival ini adalah program kerohanian. Tazkirah Ramadan bersama selebriti pilihan dan ceramah agama dari penceramah jemputan bakal menghiasi kalendar sepanjang bulan tersebut. Sebelah petang pula, program bubur lambuk akan memeriahkan lagi festival tersebut. Hujung minggu pula, direncanakan majlis iftar bersama anak-anak yatim yang terpilih.

Fokus Jualan Barangan Jenama

Tumpuan juga akan diberikan kepada barisan gerai daripada pelbagai jenama terkenal dari kalangan hijabista dan lain-lain. Penjualan di gerai akan merangkumi tawaran pakaian muslimin  dan muslimah terkini, alat solek, perhiasan rumah serta kuih raya untuk persediaan Syawal kelak.

Pastinya Festival Ramadan Putrajaya 2018 akan memudahkan persiapan keluarga mahupun individu kerana di sinilah bakal tertumpunya pelbagai aktiviti menarik dari segi intelektual dan kerohanian, penawaran jenama terkenal yang mampu milik dan juga ruang untuk beramah mesra dengan personaliti popular tanahair.

Maklumat Lanjut

sila hubungi;
Unit Publisiti Jualan Barangan Raya Festival Ramadan Putrajya 2018
(TEL:  Izainil: 017-3031 953/ Ashraf 017-8892909)



CORETAN DIARI PINK

Siti Aafiyah Binti Khalid | Si Comel Pipi Merah Dato Siti

Assalammualaikum, hai semua.

Malam ni pastinya timeline punuh dengan kisah puteri kesayangan Dato Siti Nurhaliza dan Dato K kan. Ohmaiiiiii... memanglah ramai yang teruja. Eyda pun agak teruja sebab Eyda pun tahun ni dah 11 tahun mencuba. 


Alhamdulillah ini berita gembira juga buat semua peminat Dato Siti. Bile tengok je baby tu tiba-tiba Eyda yang touching lebih. Seolah-olah Eyda pula yang dapat cahaya mata tu.


Hari ini seperti yang dijanjikan pasangan ini mengumumkan nama puteri comel mereka. Tujuan asal nak tunjuk rupa dan umum nama. Tapi biasalahkan, ramai yang nak menjadi #1. Apa pun tetap happy dengan Majlis Aqiqah dan Tahnik puteri mereka ni.




Siti Aafiyah Binti Khalid, itulah nama sebenar Si Comel Pipi Merah atau nama timangan sepanjang 7 hari ini Fatimah Ar Zahra semperna puteri kesayangan Rasullullah S.A.W. 


Nama Siti Aafiyah ini diambil semperna potongan ayat doa yang sering dibaca oleh Dato Khalid sepanjang di Mekah. Dato Siti juga sering menerima doa-doa berkaitan "aafiyah". Itu yang Eyda dengar semasa mereka mengumumkan nama Si Comel Pipi Merah malam tadi.


Bergenang air mata tanda terlalu gembira dengan si comel Aafiyah ni. Semoga menjadi anak yang solehah dunia akhirat ya sayang. Aunty love U. Buat kawan-kawan yang membaca doakan untuk kita dan para ibu-ibu yang masih menanti cahayamata ni ya.



Pernah tak korang terfikir lahir sebagai anak Dato Siti Nurhaliza ni? Hehehe... tu pun terbaca dekat tweeter... hehehe... Rasa tak boleh nak move on tengok muka Aafiyah ni. Comel sangat macam nak gigit pulak pipi gebu tu.. eh eh eh.. suke hati kau je nak gigit kannn.. hahaha...



CORETAN DIARI PINK

Resepi | Bubur Gandum Permintaan Abah

Assalammualaikum, hai semua.
Baru-baru ni Eyda belikan Abah bubur ayam McD sebab dia tak sihat. Tapi Abah pulak ingatkan itu bubur gandum. Entah kenapa Abah tiba-tiba bercerita panjang pasal bubur gandum. Dalam hati terfikir.... agaknya Abah nak suruh buat tapi bimbang menyusahkan anak dia kot.


So balik dari singgah rumah Abah tu, Eyda pun teeus singgah kedai beli gandum. Bahan lain semua ada dah cuma gandum sahaja yang tiada. Malam tu Eyda terus rebus gandum sampai lembut sebelum Eyda tidur. Esok pagi sebelum pergi kerja Eyda siapkan untuk tambah santan dan bahan-bahan lain.


Eyda masak style mudah dan simple je. Sebab nak makan sendiri untuk Eyda dan Abah je. So ini bahan-bahan yang Eyda gunakan.

3/4 cawan gandum
1 liter air untuk merebus
1/2 cawan gula putih (ikut pada tahap manis yang korang nak guna)
1/2 cawan santan
1/2 cawan susu sejat
1 helai daun pandan
Secubit garam


Rebus gandum sehingga lembut dengan 1 liter air. Selepas rebus air jangan dibuang. Owh ya kalau korang suka korang boleh tambahkan sagu juga ya. Tapi Eyda tak letak.


Disebabkan Eyda rebus gandum malam, jadi pagi tu baru Eyda letak santan, susu cair, daun pandan, gula dan garam. Eyda letak gula tak banyak sebab Eyda tambahkan stevia, tapi kalau korang sukakan manis korang boleh tambah lagi gula ikut citarasa korang. Eyda wajib kontrol gula ni. Hehehe...


Mudahkan... bila sudah merenih korang boleh la tutup api dan hidangkan. Tapi maaf la Eyda tak ada gamba yang dihidang sebab terkejar-kejar nak pergi kerja. Hehehe.


Haaaa... macam mana? Mudahkan nak masak bubur gandum ni. So selamat mencuba ya. Owh ya... kalau korang nk pelbagaikan pun boleh. Korang boleh tambahkan ubi atau pun jagung. Boleh dimakan tengah panas mahupun sejuk. Eyda suka simpan dulu dlm freezer baru makan. Hehehe.. 

CORETAN DIARI PINK

Tempat Makan Best di Ipoh | SAGE Food

Assalammualaikum, hai semua...

Kalau sebut Ipoh pastinya korang akan terbayangkan makanan kan. So kali ni Eyda nk cerita sikit pasal SAGE Food ni. Kalau ada yang masih ingat cafe ni dulu di buka dekat Maxwell. Betol-betol corner lot dekat Makcik jual pisang goreng yang best tu. (Nanti Eyda ceritakan pasal Makcik Pisang Goreng ni pula ya)


Sekarang ni diaorang dah tukar tempat operasi tau. SAGE Food dah berpindah dekat area Jelapang berhampiran dengan Pasaraya Billion dan sebaris dengan Suhaimi Cafe. Dengan nafas dan rekaan dalaman yang lebih baru tapi masih mengekalkan keenakan rasa westernnya.

Berhadapan Kaunter Bayaran

Suasana dalam SAGE Food

Dulu Eyda dan member ofis memang selalu order delivery tapi selepas diaorang tukar waktu operasi kami dah tak boleh order sebab diaorang mula beroperasi jam 5 petang hingga 12 tgh malam kecuali hari Khamis diaorang tutup. Minggu lepas 2 kali Eyda pergi makan dekat kedai ni, 1st lepas balik kerja dengan Akhmar then makan malam pula dengan encik asben.

Jom tengok-tengok menu dulu

Dinner dengan Encik Asben

Pizza pun ada tau 
 Apa yang Eyda suka pada pizza ni adalah rasanya yang tidak begitu muak. Walaupun rupanya tidak begitu menarik perhatian, tetapi sekali gigit Eyda jatuh hati pula sebab crust nya garing dibawah. Itu yang membuatkan Eyda boleh habiskan walaupun dah kenyang makan Western Tray masa tu.

Macam la larat nak habiskan sorang... hehehe
Itu antara menu yang Eyda pesan masa 2 hari pergi dekat situ. SAGE Food masih mengekalkan rasanya cuma pada hari 1st pergi tu Eyda tak berapa suka dengan rasa mushroom soup yang dihidangkan kerana mereka menggunakan shitake mushroom yang fresh. Jadi bila guna yang fresh rasanya agak lain dan sedikit masam. Tapi masa dinner dengan asben mereka telah tukar semua ke style yang biasa dan rasa yang lebih sedap untuk dinikmati. Tiada lagi fresh mushroom tu.

Hidangan mushroom soup ni disertakan dengan garlic bread sekali

Saiz hidangan juga agak besar untuk Eyda, tapi untuk yang suka makan rasanya tiada masalah untuk habiskan. Hehehe. Sebab western tray yang kami order ada spegethi aglio olio, meatball, chicken grill, coleslaw dan juga kentang goreng yang dihidangkan bersama sos blackpepper dan sos mushroom. Manakala Goma- Ae Chicken Pasta ni ada spegethi, yang dihidangkan bersama grill chicken yang dimasak bersama sos bijan. Rasa bijan tu membangkitkan selera tau nak makan pasta ni. 

Bagi yang mahukan menu nasi macam Encik Asben Eyda ni, korang boleh la order Nasi Goreng Blackpepper tu. Selain nasi goreng yang Encik Asben order ada lagi beberapa menu nasi goreng seperti Nasi Goreng Kampung, Chicken Sambal, Nasi Goreng Chicken/Lamb Chop atau pun Nasi Goreng Smoked Duck. 
Western Tray berharga RM19.90 ni boleh dikongsi berdua
Antara menu laku keras SAGE Food adalah:

- Grilled Chicken Chop
- Western Tray
- Poultry Lover
- Meat Tower
- Fried Kue Teow

Bagi yang ingin merasai menu Itik, korang boleh la pilih Poultry Lover tu. Dalam menu tu ada Grilled Chicken - Smoky BBQ Duck - Fries - Coleslaw - Corn Relish - Black Pepper/mushroom/BBQ Souce.

Air Mojito Ala Sage
Pilihan air pula tidak jauh beza dari kedai-kedai makan yang lain, cuma  dekat sini korang boleh la cuba Culinary Mocktail dari diaorang ni. Ada 3 menu mocktail ni;

1. Mojito Ala Sage (macam yang Eyda minum tu)
(mint+lime+lemon+soda+syrup)

2. Italian Soda
(watermelon+cream+passion fruit+soda)

3. Virgin Pina Colada
(pineapple+lychee+yogurt+soda+cream)

Jadi kalau korang datang ke Ipoh ni boleh la mencuba sendiri menu yang ada di SAGE Food.

Waktu Operasi

5petang - 12 tgh malam
Tutup pada setiap hari KHAMIS

Lokasi
No 51, Laluan Jelapang Selatan,
Taman Kledang Jaya,
30100 Ipoh
Perak
011-1172 7852
011-1118 3788

p/s
Klik untuk pelbagai lagi cerita menarik ahli Kelab Blogger Ben Ashaari 







CORETAN DIARI PINK

Samyeang Pizza Domino's Terbaru | Annyeong Haseyo Samyeang

Assalammualaikum... Hai semua...

Hari ni 15 Mac 2018, Eyda dapat merasa satu kepuasan antara kenikmatan makan pedas dan manis bersatu dalam mulut.. ehhh.. apa benda Acu Eyda ni merepek ni kan... Ok jom Eyda ceritakan.

Hari ini dalam kalender Eyda, Eyda jatuh cinta dengan rasa kemanisan dan keseronakan rasa pedas dengan menikmati sajian penuh sensari daripada Domino's Pizza. Memang seronok betol merasai keenakkan K-wave Domino's Pizza ni. Memang K-Pop lah hari ni.

Sajian terbaru Domino's Pizza
Semperna pelancaran Pij-ja Samyeang ini, Domino's juga memperkenalkan juga The Samyeangs iaitu kumpulan muzik Domino's yang terdiri daripada 3 ahli dan tetamu wanitanya Ayam-haseyo. Korang mesti tertanya-tanya apa kaitannya kan piza dan kumpulan ni. Kalau korang nak tahu baca sampai habis tau.

Piza kali ini sangat unik disebabkan sos samyeang yang merupakan elemen penting dalam menu piza dari Domino's ni. Sos ini dibuat khas oleh Domino's untuk peminat K-pop yang inginkan rasa kelainan pada pilihan piza mereka. Rasa pedas dan manisnya menyempurnakan segala rasa bila ada dalam mulut kita. Crust yang disyorkan untuk kepuasan menikmati sajian terbaru ini adalah New York Crust

Domino's menawarkan 3 pilihan piza iaitu:

Piza Ayam Samyeang

Piza Tuna Samyeang

Piza Daging Samyeang
3 pilihan ini juga melambangkan tahap kepedasan yang tersendiri. Bagi yang tidak begitu tahan dengan pedas, korang boleh la pilih Piza Ayam Samyeang ni. Rasanya tidak begitu pedas dan disempurnakan dengan mayonis khas dari Domino's. Ayamnya juga sangat puas dan terasa bila digigit. Bagi yang mahukan lebih sedikit rasa pedas dan mahukan pilihan lain, korang boleh pilih Piza Tuna Samyeang. Rasa tuna dan pedas manis sangatlah menyempurnakan satu sama lain.

Apa yang lebih menarik adalah Piza Daging Samyeang. Piza ni paling WOOOOWWWWWWWW.... rasa pedasnya agak maksimum untuk Eyda. Walaupun cuba bertahan tanpa minum air, tapi Eyda tewas juga. Untuk menghilangkan rasa kepedasan tu Eyda cuba selang selikan dengan makanan yang lain yang ada dalam Cheese Box Domino's.

Selain itu Domino's Pizza juga telah meperkenalkan Kepak Ayam-haseyo. Kepak ayam yang telah dibakar sempurna dengan lapisan luar yang disaluti sos sedap samyeang ini sangat serasi. Padanan sos yang membuatkan rasanya sempurna untuk dinikmati. Yummyyyy sangat.

Tak sabar nak menikmati Ayam-haseyo ni
Pengurus Besar, Pemasaran, Domino's Pizza Malaysia dan Singapura, Linda Hassan mengatakan, "Pelbagai usaha telah dijalankan untuk menghasilkan sajian terbaru ini yang berinspirasikan kegilaan rakyat malaysia terhadap K-craze sejak beberapa tahun ini."

Pengurus Besar Kanan, Operasi, Domino's Malaysia dan Singapura pula mengatakan, "prioriti utama mereka adalah untuk memperkembangkan jenama mereka dengan jaminan nilai dan kuliti."

Kalau korang nak merasai kenikmatan piza terbaru dari Domino's Pizza ni korang boleh la order online atau pun terus ke mana-mana Domino's yang berhampiran. Korang kena cepat tau, sebab promosi ini terhad sehingga Mei 2018 sahaja. Oleh itu jangan lepaskan peluang yang ada ni. Korang tak kan menyesal kerana memilih sajian Domino's yang baharu ni.

Sekarang ada promosi tau, korang boleh memesan 2 Pizza Deal pada harga RM33 bagi 2 saiz piza regular, RM55 untuk 2 piza besar dan RM77 untuk piza bersaiz Ekstra Besar. Sangat berbaloi kan? Tapi bukan itu sahaja tau. Domino's juga menawarkan Super Tuesday, iaitu tawaran harga serendah RM3.90 untuk saiz personal yang dipesan secara online atau RM4.90 bagi yang memesan di kaunter.

Kalau korang nak tempah dalam talian korang boleh la terus ke http://www.dominos.com.my/ atau pun hubungi terus 1300-888-333... Alaaaahaiiii.... korang kan selalu nyanyi no tempahan Domino's tu. "one three hundred triple eight triple tree" eh ternyanyi pula. hehehe.

Korang jangan lupa untuk kongsikan gambar atau video Piza Samyeang korang di media sosial dan tag sekali @dominosMy di Instagram dan Domino's Pizza Malaysia di Facebook, paling penting #samyeang.

Okay, sebelum Eyda tutup cerita nah Eyda bagi korang tengok semua gamba pizza yang best ni. Mujur magnet Kelab Blogger Ben Ashaari ni sentiasa ada dalam beg. #kbba9 pemberi semangat untuk Eyda meneruskan misi berblog ni.






Tengok muka menahan pedas ni. Huhuhu...





Oppppssssss,,,, hampir terlupa pula Eyda. Apa kaitannya Kumpulan Muzik tadi dengan Pij-ja Samyeang ni kan. Okay korang tengok ni tau. Enjoylah video ni ya. Jangan lupa hafal lirik ni skali ya.






Trivia hari ini -  Tahukah korang semua?
Semua makanan yang disediakan di Domino's Pizza adalah dibakar bukan digoreng.


CORETAN DIARI PINK

Perasmian Pembukaan Pasaraya Besar Giant Falim dan MOU amaxMALL.com | Ipoh

Assalammualaikum

Hai semua... Ada berita gembira untuk semua penduduk Ipoh tau. Kalau sebelum ni korang semua anggap Giant di tepi highway Bercham tu dah tutup bankrup, sebenarnye itu semua salah. Kini Giant lebih besar telah di buka dan beroperasi di Falim, Ipoh. Pasaraya Besar Giant Falim ini adalah antara yang terbesar yang berkeluasan 102 794 kaki persegi dan terdapat lebih dari 23 000 produk.



Giant Falim terletak 4km dari Bandar Ipoh dan mempunyai 1000 lebih kemudahan petak letak kereta untuk kereta dan motorsikal. Pasaraya Besar Giant ini beroperasi setiap hari dari jam 9.00 pagi hingga 11.00 malam pada hari bekerja dan  8.00 pagi hingga 11.00 malam pada hujung minggu.

Untuk makluman semua Giant Falim telah mula beroperasi pada 1 Februari 2018 tau. Pada 9 Februari pula Pasaraya Besar Giant ni telah dirasmikan oleh Timbalan Ketua Setiausaha (TKSU) KPDNKK iaitu Datuk Basaruddin Sadali bersama Ketua Ekskutif GCH Retail (M) Sdn Bhd, Pierre-Oliver Deplanck.Semasa pelancaran ini juga GCH turut memberikan voucher eKasih kepada 50 keluarga yang terpilih.



Antara 50 keluarga yang terlibat program e-Kasih

Semasa perasmian ini jugak pihak GCH juga telah menadatangani perjanjian persefahaman (MOU) bersama amaxMall.com. Haaaa.. nak tau apa itu amaxMall.com? Okay meh sini Eyda terangkan serba sedik mengenail amaxMALL ni.


amaxMALL ialah platfom e-dagang milik penuh rakyat Malaysia yang menempatkan sebahagian besar produk dan jenama Malaysia yang terdiri daripada makanan, kesihatan & kecantikan, fesyen, toknologi dan produk untuk ibu dan kanak-kanak. amaxMALL ni juga telah beroperasi selama 2 1/2 tahun dan kini sedang berkembang untuk menawarkan produk secara dalam talian mahupun luar talian. Kalau dalam talian korang semua boleh terus ke website amaxMALL.com kalau luar talian korang boleh pergi ke Pasaraya Besar Giant je.. Haaa.. kan senang tak perlu nk susah-susah dah kan. Kini semua ada di amaxMALL dan Giant.


Pada 9 Februari tu juga semua produk usahawan dari amaxMALL mula ditawarkan di pasaraya Giant Falim dan akan mula berkembang ke 29 pasaraya-pasaraya Giant yang lain sekitar Februari ini. amaxMALL ini melibatkan 13 usahawan yang merangkumi sebanyak 51 uni stok penyimpanan (SKU) yang meliputi 3 kategori iaitu - makanan & minuman, kesihatan & kecantikan dan fesyen.


Produk Pes MAKMAH

Sambal Belacan Dapur Ibu memang kaaawwww

Dodol Bonda | Dodol pelbagai rasa

Minuman Tenaga | aeno Premium Drink



Pes Rojak
Kini usahawan IKS dapat mengembangkan lagi perniagaan mereka secara meluas dengan adanya  kerjasama GCH dan amaxMALL ini. Antara usahawan yang melibatkan diri adalah  atau dulu lebih dikenali sebagai Dodol Opah, Dapur Ibu, pes makanan segera MAKMAH, NORRICH Parfum, Minuman Premium aeno, Green SURI, Imaan Suci World dan beberapa lagi produk yang dipercayai.

Antara produk-produk di bawah amaxMALL.com

Kalau dulu ada sos Aminah Hassan kini ada Latipah

Kordial Steavea dan minuman ringan berasaskan steavea

Green SURI hasil kraftangan berasaskan jeans terpakai

Produk Kecantikan pastinya mendapat perhatian
So lepas ni kalau korang teringin nak cari produk-produk IKS Malaysia ni, dengan mudahnya boleh dapat di di pasaraya Giant mahupun secara online di amaxMALL.com. Apa tunggu lagi jom serbu amaxMALL.

Cukup dulu setakat ini, nanti Eyda cerita pulak pengalaman pertama sebagai blogger pergi event macam ni.











CORETAN DIARI PINK

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...