KBBA

lazada

nuffnang

Antara Kerjaya, Minat & Cita2...

Assalammualaikum... ✿◕‿◕)

Tak tau la nape mlm ni kita dok pikir pasal hal ni... Ini smua lepas kite ckp dgn Mr Hubby yg kita nk smbung blaja balik...

Knape org slalu ckp "kita kena trima kerja yg kita bt sbb kita sendiri yg pilih" taaappppiiii... kite pilih kerja ni pn sbb kelayakan kita utk itu je... & kerja yg kite dpt ni adalah pilihan terakhir kite... kerja pn bukan tinggi mane, stakat krani cabuk jewp... Tp kite rase Tuhan nk uji kite... sbb stiap ape yg kite dpt smuanye bukan dari pilihan hati kite... 

Sejak dari skolah lagi kite nk smbung masuk Teknik tp Abah kite tak bagi... So trus je la blajo kat skolah biasa tu... bila lepas SPM kita apply Maktab Perguruan, Politeknik & UiTM... Smua ni kita dapat tapi Abah tak bagi melainkan kite terima UiTM je... UiTM pn course yg kite dpt bukan dari pilihan kite.. tak tau la mcm ne leh dapat Dip Kesetiausahaan Eksekutif or skrg ni dh jd Dip Pengurusan & Teknologi Pejabat....

Cita2 kite nk jadi Cikgu... so masa kite lapor diri utk UiTM tu, kite dpt kat Kampus Jengka Pahang, masa dalam orientasi tu kite minta kebenaran utk balik sebab kite nk g interview jadi Cikgu ... Aliran yg kite mintak tu pun mmg yg kite apply.. Bahasa Melayu & Sains... mase nk balik dari Jengka tu, kite punya la happy... dengan harapan... kite dapat g interview tu... tapi malangnye... esk pagi mase kite nk g Abah kite tak nak hantarkan... dia xbagi kite g... so interview tu berkubur macam tu je la...

Minggu seterusnye... kite balik kampung lagi.. kali ni anak buah kite bagitau kite dapat surat... bila kite tgk surat tu dari Politek PD (kalo tak silap la) kite dapat course yg kite mintak gak... kite dapat Dip Makenikal... itu pulak adalah minat kite... kite mmg minat bab2 makenikal.. sbb dari kecik kite mmg pandai repair barang2 yg rosak ni... tp sayangnye... masa utk lapor diri tu dah lepas... Abah kite sorok surat tu sbb xnk kite g Politek... sedih sangat rasenye..

Itu bab mase blaja... tapi bila time nk mintak kerja lak... dengan Dip yg kite ade tu mmg xkemane pun... sbb Pejabat2 yg nk amik org keje smua nye lebih utamakan bekas2 plajar Politek... so kami yg dari UiTM ni mostly dok di listing yg last la... if not mistaken... kawan kite pernah g interview & diaorg tanya:

(Majikan) - ape kelebihan plajar UiTM ni kalo tak de blaja SHORTHAND (lebih famous dgn nama tulisan CACING... :p)? 

(Calon) - Member ni pn jawab la kami blaja SUPER WRITE (lebih pada mcm ringkasan yg biasa bukan cacing lagi tau.. hehehehe)

(Majikan) -  Macam mane SUPER WRITE tu?

(Calon) - Ringkasan dari tulisan yg ada...

(Majikan) -  Contoh?

(Calon) - Contohnya kalau yg ada NG --> G besar (& beberapa contoh lain yg dia bg tp kite dh lupe ar...)

(Majikan) - kalau stakat ringkasan mcm tu saya pun boleh buat.  Buat ape saya amik pekerja utk bt kerja yg saya boleh buat...

(Calon) -  "member kite ni pun terdiam & terkejut dgn jawapan tu"

So korang fikir la kan...mane letaknye kami ni... sedih tau...
kite ni dh letak jawatan Setiausaha tu yg No 1 tapi kerja yg kite dpt ni adalah jawatan yg No 5... so ape yg kite nk bgtau... kite mmg sentiasa dpt yg last choice... biasenye yg last ni adalah jawatan yg kite sendiri tak tau nk letak ape lg... kandang2 kite main letak je... 

itulah dugaan kite antara Kerjaya, Minat & Cita2....
Kite hanye dapat Kerjaya yg bukan atas Minat @ Cita2...
Tapi kite korang jgn la igt kite tak bersyukur pulak... kite tetap bersyukur sbb kite dapat keje... xmcm setengah org tu blajar tinggi2 tapi still xde keje... Kite tetap bersyukur & kite anggap ini adalah dugaan dari Allah... Mane tau satu hari nnt dengan dugaan2 ini kite dapat gak capai cite2 kite kan... heheehhehe... dpt jd cikgu tadika pun jadilah sbb yg penting kite nk mengajar... itu je... hehehhee...
Ape pn korang doakan la ye... 

ok lah dh rase mengantuk & penat lak... ade rezeki & panjang umo boleh la kite update cite2 lain...


~~~<@

LovelyPinky


@>~~~

CAKAP-CAKAP MRS KEPINK

No comments:

Post a Comment

Si Chommel kate ✿◕‿◕)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...