KBBA

lazada

nuffnang

RESEPI KUIH BAKAR DAGING DARI KAK JEE (FAUZIAH SAMAD)

Assalammualaikum...

Hai semua.. Salam 12 Syawal.

Okay, kalau semalam Eyda cerita pasal acuannya... hari ni kite nk cerita pasal resepinya pulak.

Kalau korang peminat kuih bakar daging, korang wajib cuba resepi dari KJee SINI. Kite tak tipu rasenye memang sedap. Kite dah try 2 kali. Sekali guna acuan cup cake then kali ke dua masa dah dapat acuan KJee.



Inilah rupe kuih bakar tu



Sesuai dimakan bila-bila masa


Okay tak nak cakap banyak, jom tengok resepi KJee. Tapi resepi dekat bawah ni apa yang kita guna semasa buat. Ade beza sikit-sikit tp benda tetap sama.

Resepi Kak Jee KLIK SINI

BAHAN2NYA:

A.


200gm daging kisar Ramly
1½ sudu rempah daging 
1 lbiji bawang besar
Garam/meggi cukup rasa

B.
3 cawan tepung gandum
3 cawan susu rendah lemak
3 cawan air
5 biji telor
Sedikit garam
Sedikit serbuk kunyit
Daun bawang
Cili MerahMinyak mentega

Bahan yang berbeza adalah.. penggunaan daging cincang, penggunaan susu dan serbuk kunyit. Kalau dalam resepi asal KJee dia gunakan pewarna kuning. Dekat rumah tak de pewarna kuning so gantikan pewarna asli iaitu kunyit. (ampun KJee kite derhaka lagi dengan resepi KJee)

CARANYA

Bahan A

Tumis bawang, serbuk kari dan daging. Korang rase ikut citarasa dan tahap kemasinan yang korang suke tau.. heheheh

Bahan B

Pukul telur hingga kembang. Kemudian masukkan susu dan air. Seterusnya masukkan serbuk kunyit bersama tepung sedikit demi sedikit. (Kite ni nak cepat je.. so kite masuk dlm blender je semua ni... ohhh...plisss jgn ikut kemalasan kite ni ye...) kite blen sampai sebati dan halus.

Sapukan acuan dengan mentega kemudia letak atas dapur bagi acuan panas. Bila dan panas korang masukkan bahan tadi 3/4 sahaja tau. Then bila dh nampak tepi nya dah agak masak korang masukkan daging tadi dekat atas. Letak bagi rata tau.. supaya puas nak makan.

Bila dah agak masak  korang taburkan cili dan daun bawang tu dekat atas (atau boleh juga letak selepas dah masak.. kite tabur je dekat atas) Then korang angkat masuk dalam oven dan gunakan api atas je tau... sebab tadi dah masak bahagian bawah atas dapur tu kan. Bakar dengan suhub160°c selama 15-20 minit ikut oven masing-masing ye. Ulang proses yang sama sampai bahan td habis. 

Untuk resepi KJee ni boleh buat 4 biji kalau guna acuan yang KJee bagi tu.


Bila dah siap apa lagi.. hidangkan lah dengan cili sos dan kopi atau teh panas...

Fuhhh yummy.... kite makan berdua je habis seketol... ade lg 3 kongsi2 la rezeki dengan Yong kita, Abah dan Mak Mertua.... 

Selamat mencuba....


CAKAP-CAKAP MRS KEPINK

14 comments:

  1. sdapnya..hantar sni skit hayda..:)

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. betol tu CCL.. selalu makcik buat kuih cara berlauk tp acuan kuih cara.. yg ni dia guna acuan kuih bakar kemboja maybe sebab tu dipanggil kuih bakar daging

      Delete
  3. Nampak sedap. Terliur pulak tengok

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau dh terliur kene cuba la resepi ni..hehehe

      Delete
  4. akakkk dpt x komen kami? blog lawaaa nk edit balik lahh

    ReplyDelete
  5. macam kuih cara berlauk ke ? napee yang ni pun CT tak pernah dengar hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye CT mcm kuih cara berlauk juga... Eyda pn br tau pasal kuih bakar ni masa tgk blog KJee

      Delete
  6. Replies
    1. ha ah kannn...nama je panggil lain-lain

      Delete

Si Chommel kate ✿◕‿◕)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...