KBBA

lazada

nuffnang

PENANG TRIP - WONDERFOOD MUSEUM

Assalammualaikum,

Hai semua... Okay kalau hari tu kite cerita pasal Nasi 7 Benua, kali ni nk cerita tempat ke-2 kite pegi iaitu WONDERFOOD MUSEUM.

Untuk orang yang macam kite ni (sejenis manusia yang suke bergambar) memanglah sesuai nak pegi tempat-tempat macam ni. Hehehehe...

WonderFood Museum ni memang la best pada kite. Sebab kite terlalu teruja dengan hasil seni yang dihasilkan. Semua makanan nampak sempurna seperti makanan betol. Tengok pun dh terasa nk makan... hehehe

HARGA TIKET / TICKET PRICE / ENTRANCE FEE

Untuk pemegang MYKAD / Malaysia
Adult - RM15
Children - RM10

Untuk Pelancong  /  Foreign Visitors
Adult - RM25
Children - RM15

Harga Tiket pun agak berpatutan dengan jumlah makanan yang kita boleh explore dekat dalam museum ni. Dekat entrance je korang dh mula rase teruja. Tapi untuk pesanan... Kalau pegi weekends memanglah ramai orang terutama pelancong. Kita pun kebetulan hari Jumaat time org solat Jumaat so tak berapa ramai lagi... jadi still boleh nk buat macam rumah sendiri.. hehehe.

Kite tak nak cerita banyak so korang boleh tengok bertapa banyaknya gambar korang boleh ambil dekat sini. Kite sampai full memory la dekat phone. Mujur ada Akhmar yang pakai Note 5 jugak.. so guna fon dia la buat sementara. Hehehehe....


Okay..jom masuk jom.... tak sabar nak explore Wonderfood Museum ni.

Korang boleh gunakan sebahagian daripada tools yang ade ni tau. Contoh macam sudu dan garfu tu..hehehe.so boleh lah action2 ala2 nk makan betol2.

Sepanjang perjalanan tu korang boleh bergambar dengan tempat2 ni...semua cantik2



Ni semua antara makanan yang ada.semua ni nampak real dan saiz semua besar2.

Korang rase larat ke nak habiskan laksa semangkuk besar macam ni?

Sangat teruja tengok gambar aiskrim ni.


Gamba ni agak rare sebab menggambarkan keadaan pasar malam masa zaman dulu2.

Gamba yang last ni sangat terkesan sampai terkejut jugakla tengok budak tu...hehehe...tapi ada mesej disebaliknya.



Gamba sebenarnya banyak lagi... tapi ade cerita sedih bila fon Akhmar rosak dan dia xsempat transfer gamba... huuuwaaaa.. bertabah la... banyak sangat gamba dkt dalam ni. Sebab mula2 masuk ada pasal makanan orang Melayu, India, Cina dan makanan yang ada di Malaysia. Contoh macam gambar dekat bawah ni tau. pinjam gambar orang.

http://www.penang-traveltips.com/wonderfood-museum-penang.htm
http://www.penang-traveltips.com/wonderfood-museum-penang.htm
Gambar ni kite ambil dari www.penang-traveltips.com

Tak kan rugi kalau pegi sini tau. Kalau time lapang korang boleh sembang2 dengan pekerja dia. Dari apa yang kite dapat sembang, diaorg dh beroperasi sepenuhnya dekat 2 tahun manakala makanan ni semua diaorang ambil masa 3 tahun untuk siapkan. Semua makanan yang ade ni hand made. Begitu teliti diaorg buat sampaikan korang akan rasa nak makan betol2 semua makanan ni.

Jadi kalau pergi ke Penang jangan lupa singgah ke Wonderfood Museum ni...
Lokasi seperti di bawah...


LOKASI




CAKAP-CAKAP MRS KEPINK

14 comments:

  1. bestnya..semua makanan nampak real kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha ah betol tu rase mcm nk mkn.sbb nmpak real

      Delete
  2. bestnyaaaa tambah2 kaki makan cam cik sue ni hehehe

    ReplyDelete
  3. ade gak pegi worderfood ni tapi belum sempat update entri lagii.. hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Update la liza..nnt boleh baca entri liza pulak.

      Delete
  4. Hurm pergi Penang dulu tak tau plak kewujudan nasi 7 benua ni adoiyaii ..

    ReplyDelete
  5. Tak habis lagi round Penang.. Last pergi 2 tahun lepas.. Hehe.. Masa study kt USM pun tak semua pergi..

    - ERAZ FADLI

    Jemput baca dan komen entri ini >> http://www.erazfadli.com/2017/06/susu-kambing-hayra-campuran-kurma-dan.html

    TQ :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biase la.bile dekat jarang nk pegi..bila dah jauh br terasa nk jelajah semua.

      Delete
  6. Yana masa masuk wonderfood museum dulu dengan perut kosong .. Bila tengok semua makanan dalam tu terasa lapar gilaa =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang pun... bila keluar tu...punyala pi cari makanan..hehehe

      Delete

Si Chommel kate ✿◕‿◕)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...