KBBA

lazada

>

nuffnang

MASAK LEMAK UDANG BERSMA REBUNG




Assalammualaikum.

Hai semua. Mesti ramai yang pergi terawikh kan...Kite tak dapat nak pegi hari ni sebab tak berapa sihat. Buat dekat rumah je lah.

Berbuka tadi korang makan ape? Kite makan nasi dan masak lemak udang rebung ni ha... goreng pulak ikan bilis sikit. Itu je yang lalu nak masuk buat masa ni.

Kite ni tak la pandai memasak tapi simple-simple tu boleh la.

 

Rebung ni kite dapat minggu lepas, member ofis bagi. rezeki jangan ditolak.. hehehehe... memang favorite sangat rebung ni. lagi pun dah lama tak merasa masak kampung macam ni. asben kite pun bukan jenis yang makan makanan macam ni... hehehe.. so jarang-jarang la nk masak kalau sorang je yang makan.

Rebung ni fresh lagi so memang sedap la pekena lemak udang kan.. hehehe...



Nilah hasil masakan kite yang tak seberapa tu.

Ni resepi yang kite guna untuk masak lemak kali ni.


BAHAN-BAHAN
A
300gm udang sederhana
3 senduk rebung (kite dapat 1 balang biskut raya tu.so amik dalam separuh la)
2 batang serai
2 helai daun kunyit
1 kotak 200 ml santan (kite tak nak lemak sangat sbb kontrol kolestrol)
200 ml  air
2 keping asam gelugur / asam keping (1 pn cukup kalau besar)
1 sudu kecil serbuk kunyit (kalau guna kunyit hidup kite masuk dkt bahan blend)
garam secukup rasa

B
1 biji bawang besar
3 biji bawang kecil
2 ulas bawang putih
10 biji cili padi (ikut tahap kepedasan yang korang nak)
3 biji cili merah

bahan B ni kita tumbuk atau lebih mudah kite blend kan je...

CARA-CARA

Paling kite suke sebab masak lemak ni kite masukkan je semua bahan. Ni namanya cara org malas. hehehe.. maaf ye blogger2 dan chef2 masakan yang ada.. kite selalu derhaka bab memasak ni... semua nk cepat je.

Masukkan semua rebung, serai, daun kunyit, santan 100ml campur dengan 200ml air dan bahan kisar ke dalam periuk. Masak biar mendidih kemudian masukkan udang dan asam keping. Bila udang dh bertukar merah baru la masukkan pati santan yang berbaki tadi. Bila dah mendidih boleh la tutup api dah.tapi sebelum tutup api jangan lupe masukkan garam...hehehe... kan mudah tu.cuma yang remehnya masak pakai santan ni bile kene tunggu sebab takut santan pecah minyak.

So kalau rajin tu boleh la mencuba kan. Selamat mencuba ye.


CAKAP-CAKAP MRS KEPINK

4 comments:

  1. sedapnya ada rebung...kena tambah nasi ni hehe

    ReplyDelete
  2. alahaii sedapnyaaa..aritu buat daging masak rebung..hehe

    ReplyDelete
  3. Ramai nya org suka makan rebung... kenapa I tak minatt....huhuhuhu..

    ReplyDelete

Si Chommel kate ✿◕‿◕)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...