KBBA

lazada

nuffnang

MASALAH GUSI DAN PYODONTYL

Assalammualaikum...

Hai semua..
Lama rasanye kite tak update dekat blog ni.
Kali ni kite nk bercerita pasal masalah gusi... Dulu kite memang selalu alami masalah ni. Selalunya gusi kite akan menjadi merah dan bengkak. Bila dah start bengkak mulalah akan jadi ulser dan yang lebih teruk bila start bernanah.

Bile dah mula bernanah, kite akan jadi susah untuk makan. Nak kunyah makanan pun susah. Silap-silap kite boleh demam hanya disebabkan bengkak dekat gusi tu. Nak jumpe doktor gigi memang dasar penakut la kan...Nak tau kenape kite takut doktor gigi? Hahahaha...

Dulu masa sekolah rendah biasanya akan ada doktor datang cek gigi kan? Alkisahnya masa darjah 1 tu, kite dibawa ke klinik pergigian dkt Ipoh ni. Masa tu doktor cucuk guna jarum yg besi besar tu.. Start dari tu lah kite jadi fobia dengan doktor gigi. Lepas tu dh la kene tampal gigi. tak sampai 1 hari boleh pulak tampal tu tercabut balik. Haaaaa kene la pegi lagi sekali esoknya... menangis dibuatnye...

Ok kite sambung balik ye. Kite dh cuba macam-macam jenis ubat gigi still tak ok jugak. Macam2 jenama kite dh guna S****dyne dah guna P****tax pun kite guna... asal ada je iklan dekat pasaraya tu, mesti kite suruh asben beli. Sehinggalah 1 kejadian yang paling teruk bile gusi tu bernanah, kite demam, berat badan turun sebab tak boleh nk makan then sampai kene amik antibiotik untuk suruhkan nanah tu.

Ubat gigi dari yg berflorida, tak berflorida, ubat kumur, kumur air garam semua kite dh cuba. Macam-macam petua org dh bagi. Kemam bunga cengkih la, sapu garam dan sebagainya pun dah dicuba.

Bila jumpa doktor dia kata kite ni ada radang gusi kalau tak dijaga boleh lagi teruk.  Bila dengar macam tu punyalah takut.... dia syorkan  S****dyne tp kite bagitau yang kite tak berkesan guna tu. Lepas balik dari klinik tu kita singgah dekat farmasi.  Kebetulan ada owner farmasi tu dkt situ. So kita tanya dia ubat gigi mana yang berkesan untuk masalah gusi mcm kite alami ni, sebab semua yang kita cuba tak berkesan buat kite.


Then dia syorkan kite ubat gigi ni. PYODONTYL. Serius kite memang tak pernah dengar nama ubat gigi ni. Dia jual secara twin pack. kite pun cuba la. Alhamdulillah memang berkesan sangat ubat gigi ni pada kite. Kalau bengkak kita cuma perlu sapu je pada bengkak tu. Sekarang dh setahun kita amalkan ubat gigi ni. Alhamdulillah setahun dah tak alami masalah gusi tu. Bersyukur sangat...

 

Tapi sayangnya ubat gigi ni memang susah sangat nk jumpa, dkt Ipoh ni baru dpt 1 je farmasi yang jual yang kite pernah jumpa. Kalau kite beli confirm akan beli byk paling kurang 4 untuk stok 6 bulan. 1 spare untuk berjalan.

Jadi kalau korang ada yang alami masalah macam kite ni boleh la mencuba. mana la tahu berkesan jugak macam kite kan.... Selamat mencuba semua... Hidup lebih bermakna kalau tak de sakit gigi ni.. hehehehe...

CAKAP-CAKAP MRS KEPINK

4 comments:

  1. Entri ni sangat sesuai bagi CCL .hehehe sebab CCL tengah mengalami saki gusi bengkak gusi..nak makan tue memang payah la..terpaksa telan ubat tahan sakit + ubat bengkak gusi..alhamdulillah reda sikit sakit ni ..memandangkan CCL trbaca entri ni . Boleh la CCL jelajah farmasi2 kat perlis ni nak cari ubat ni.tq sharing

    ReplyDelete
    Replies
    1. CCL bole la cuba... sbb Eyda pun jenuh cari. tp sbb dh setahun mmg tak kena dh so mmg yakin sangat.

      Delete
  2. Saya ada problem gigi sensitif..Rasa ngilu kalau makan yang sejuk2..PYODONTYL boleh atasi masalah gigi sensitif x

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh InShaaAllah.. sbb eyda pun dh guna setahun dan dh betol2 yakin berkesan baru update.

      Delete

Si Chommel kate ✿◕‿◕)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...