lazada

KBBA

nuffnang

KUIH CHANG HALAL

Assalammualaikum...

Hai semua.. hari ni nak cerita pasal makanan pulak boleh tak? hehehe...
Korang pernah tak dengar KUIH CHANG atau pun LOH MAI GAI? ni kuih tradisi org Hokien. Sebelum ni makanan ni jadi viral di Ipoh sebab ada dijual di Masjid Muhammadiah Jln Tasek Ipoh atau pun lebih dikenali sebagai Masjid Cina dekat Ipoh ni.









Pagi tadi masa kite nak pergi ke rumah Abah.. singgah sekejap untuk beli sarapan. Kebetulan nampak pulak tergantung kuih ni dekat kedai tu. Apa lagi nak ditunggu memang kite capai terus je la... Kebetulan pulak owner tu pun ada sekali dekat situ. Dia baru je hantar kuih chang tu dekat kedai kakak tu.

Sebelum tu kite berkenalan dulu dengan kuih ni ye.


Kuih Chang ( "Zhang", 粽子:) ni selalu dibuat semasa Pesta Duan Wu atau dalam bahasa melayu Pesta Bot Naga. Pesta ini diraikan oleh orang Hokien pada pertengahan tahun. Kuih ni menggunakan pulut tetapi org cina menggunakan kicam hitam, dan isinya ada yang menggunakan udang kering, daging ayam, cendawan, dan kacang soya. Ada juga yang menggunakan telur masin kuning letak dalam pulut ni.Kalau oang melayu ada ketupat, maysrakat cina pun ada ketupat nya.. hehehe...


Kuih ni dibungkus menggunakan daun buluh. Dauh buluh ni perlu direndam dengan air garam semalaman supaya daun menjadi lembut dan senang untuk membungkus. Selepas dibungkus dan diikat kuih ini akan dimasak dalam air panas sehingga betul2 lembut pulutnya.




 Hari ni kite dah pun mencuba makan kuih chang ni dan kite sukekan rasenya yang masin-masin lemak tu. memang seakan-akan ketupat pulut kita.bezanya tiada santan dan dalam nya ada ayam dan kacang soya. Kalau nak rasa pedas-pedas boleh la makan dengan sambal sikit.. hehehe.. tapi kite memang dah terjatuh cinta dengan kuih chang ni.



Yang atas motor tulah ownernye... Bro Hanif Chan

Bagi warga Ipoh yang nak merasa boleh la call Abam ensem ni... Bro  Hanif Chan.. orangnya pun peramah. So jangan lupa ye call dia 010-3919307.  Selamat mencuba semua.






CAKAP-CAKAP MRS KEPINK

MASALAH GUSI DAN PYODONTYL

Assalammualaikum...

Hai semua..
Lama rasanye kite tak update dekat blog ni.
Kali ni kite nk bercerita pasal masalah gusi... Dulu kite memang selalu alami masalah ni. Selalunya gusi kite akan menjadi merah dan bengkak. Bila dah start bengkak mulalah akan jadi ulser dan yang lebih teruk bila start bernanah.

Bile dah mula bernanah, kite akan jadi susah untuk makan. Nak kunyah makanan pun susah. Silap-silap kite boleh demam hanya disebabkan bengkak dekat gusi tu. Nak jumpe doktor gigi memang dasar penakut la kan...Nak tau kenape kite takut doktor gigi? Hahahaha...

Dulu masa sekolah rendah biasanya akan ada doktor datang cek gigi kan? Alkisahnya masa darjah 1 tu, kite dibawa ke klinik pergigian dkt Ipoh ni. Masa tu doktor cucuk guna jarum yg besi besar tu.. Start dari tu lah kite jadi fobia dengan doktor gigi. Lepas tu dh la kene tampal gigi. tak sampai 1 hari boleh pulak tampal tu tercabut balik. Haaaaa kene la pegi lagi sekali esoknya... menangis dibuatnye...

Ok kite sambung balik ye. Kite dh cuba macam-macam jenis ubat gigi still tak ok jugak. Macam2 jenama kite dh guna S****dyne dah guna P****tax pun kite guna... asal ada je iklan dekat pasaraya tu, mesti kite suruh asben beli. Sehinggalah 1 kejadian yang paling teruk bile gusi tu bernanah, kite demam, berat badan turun sebab tak boleh nk makan then sampai kene amik antibiotik untuk suruhkan nanah tu.

Ubat gigi dari yg berflorida, tak berflorida, ubat kumur, kumur air garam semua kite dh cuba. Macam-macam petua org dh bagi. Kemam bunga cengkih la, sapu garam dan sebagainya pun dah dicuba.

Bila jumpa doktor dia kata kite ni ada radang gusi kalau tak dijaga boleh lagi teruk.  Bila dengar macam tu punyalah takut.... dia syorkan  S****dyne tp kite bagitau yang kite tak berkesan guna tu. Lepas balik dari klinik tu kita singgah dekat farmasi.  Kebetulan ada owner farmasi tu dkt situ. So kita tanya dia ubat gigi mana yang berkesan untuk masalah gusi mcm kite alami ni, sebab semua yang kita cuba tak berkesan buat kite.


Then dia syorkan kite ubat gigi ni. PYODONTYL. Serius kite memang tak pernah dengar nama ubat gigi ni. Dia jual secara twin pack. kite pun cuba la. Alhamdulillah memang berkesan sangat ubat gigi ni pada kite. Kalau bengkak kita cuma perlu sapu je pada bengkak tu. Sekarang dh setahun kita amalkan ubat gigi ni. Alhamdulillah setahun dah tak alami masalah gusi tu. Bersyukur sangat...

 

Tapi sayangnya ubat gigi ni memang susah sangat nk jumpa, dkt Ipoh ni baru dpt 1 je farmasi yang jual yang kite pernah jumpa. Kalau kite beli confirm akan beli byk paling kurang 4 untuk stok 6 bulan. 1 spare untuk berjalan.

Jadi kalau korang ada yang alami masalah macam kite ni boleh la mencuba. mana la tahu berkesan jugak macam kite kan.... Selamat mencuba semua... Hidup lebih bermakna kalau tak de sakit gigi ni.. hehehehe...

CAKAP-CAKAP MRS KEPINK

PULUT PISANG / PULUT BANGKOK / PULUT DAKAP

Assalammualaikum...
Hai semua...
Smalam pergi kedai makan siam then ternampak kuih ni...
Kite xpernah makan kuih ni.so kira 1st time la... teruja jugak nk rase... tp memandangkan kite ade diabetes so beli 1 je la sebab teringin sangat... makan tetap kene jaga... hehehe...


Rasa dia mmg ngam je... gula n kepala tabur tu mmg manis, tapi bila nk mkn kite ketepikan la sbb takut gula byk2 ni... rase lemak pulut, manis2 dr kelapa dan gula tu mmg sesuai dengan pisang yg masam2 manis tu... kite pulak mmg suke makanan berasaskan pulut ni.tp xboleh mkn byk dh sekarang...hehehe

Ni 1st time mencuba... dkt kedai ni kata PULUT PISANG... tapi bila tanye makcik gugel ada juga yg panggil PULUT BANGKOK dan ada juga panggil PULUT DAKAP. Tapi pulut dakap ni xde tabur kelapa.

Dekat blog secubitrasamanis dan blog Citarasawan ade resepi ni... tapi versi pulut pandan...warnanya hijau...kalau nk mencuba boleh la melawat blog ni.

Klik pd gamba untuk resepi ye...

http://resipicitarasawan.blogspot.my/2013/03/pulut-bangkok-pulut-pisang.html 

 
http://secubitrasamanis.blogspot.my/2015/01/pulut-pisang-pulut-bangkok.html
 yang ini versi secubitrasamanis

http://maisepinggan.blogspot.my/2013/09/pulut-dakap-lepat-dakap-pulut-pisang.html 
ni pulak pulut dakap dari maisepinggan

 Bagi penggemar pulut mcm kite ni, boleh la mencuba...

CAKAP-CAKAP MRS KEPINK

PUDING JAGUNG KASTARD

Adsalammualaikum
Hai semua...
Entah kenapa teringin pulak la nk mkn puding jagung
Al maklumlah dkt luar semua manis2 belaka kan.
So mlm td dh try buat tapi xmenjadi dan manis juga.
Malam td punya berkedut macam ape je..hahaha
So hari ni berjaya la puaskan hati ni

Resepi ni dh di edit dr buku resepi arwah Mak
Mak dulu mmg suke masak
Bahan2 pun senang

1 cwn tepung kastard
1 tin creamy corn (jagung tin, kite pakai hosen kurang manis sikit)
3/4 cwn gula (tapi kite kurangkan jd 1/2 cwn je)
1 cwn susu cair
1 cwn santan
3 cwn air
1 sk esen vanila



Caranya paling senang sbb masuk je semua bahan. Tu yg buat kite suke buat...
Sbb kite xsuke yg remeh2...

♡ Korang cuma perlu satukan semua bahan
♡ sebatikan sebelum letas atas dapur ye
♡ kacau sehingga pekat dan nampak berkilat
♡ kemudian letak la atas acuan yang korang nk letak.



Taaaadaaaaaa... siappp...


CAKAP-CAKAP MRS KEPINK

WHISKAS UNTUK SI COMEL

Assalammualaikum

Hai semua

Tadi ternampak pasal Whiskas free sample ni...

Klik sini 

http://www.whiskaspercuma.com.my/?utm_source=facebook&utm_medium=cpc&utm_campaign=samplerequest&utm_content=fb_post4

Seronok lah Ello dan Titty kalau dpt mkn ni... mmg favorite diaorg kalau Whiskas ni... Bayak kali tukar makanan sbb diaorg xsuke....
Tapiiii...
Bila dpt Whiskas mmg kejap je licin...


Buka link tu then korang nmpak mcm ni korang folo je.
Kalau berjaya nnt whiskas hntr makanan si comel korang....

ELLO & TITTY mst suke nnt...


CAKAP-CAKAP MRS KEPINK

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...