lazada

KBBA

nuffnang

KISAH DIABETES LAGI... SAMBUNGAN GITU

Assalammualaikum

Hai semua
Okay ari ni sambung pasal cerita DIABETES OH DIABETES tu ok.

Pada hari jumaat 21.10.2016 tu kite ni g klinik tu semula untuk amik darah hantar ke lab.
Doktor kata esk tunggu dia kol untuk tahu resultnye...Tapi hari sabtu tu.. result untuk gula & kolestrol dh terima tapi ada 1 lg result tak keluar iaitu result HBA1C...

HBA1C ni mmg kite pun tak pernah dgr... rupenye itu adalah purata untuk cek gula bagi circulation 3 bulan punya darah. (sorry kalau salah ye.. mohon betolkan)
Masa Doktor call pun gula mmg dh tinggi 13.7 kolestrol pulak 7.3... masa tu mmg dh down sangat.
Yela umur baru cecah 33thn tp dh ada 2 penyakit ni.Bacaan tu pulak terlalu tinggi untuk bacaan org berpuasa...

Tak tentu hala rasenye masa tu.. smua benda mcm malas nk buat sbb rasa down.lpas tu mkn pun tak lalu la jadinya.. sbb terlalu fikirkan sangat masalah tu...
Mujurlah ada asben, family dan sahabat aka adik angkat yg slalu suruh kite positif.

Hari Isnin pulak Doktor call suruh datang... Hmmm.. keputusan sgtlah mengecewakan... sbb HBA1C kite 10.5... kalau ikut kadar bacaan gula 13.7 dan HBA1C 10.5 tu.. kite mmg dh kene amik 2 jenis ubat dan 1 insulin...

Bertambah-tambah la down masa tu. Pada mulanye mmg tak nak amik ubat.. mcm2 la ckp ngan doktor.. bg sy tempoh nk betolkan pemakanan la ape la.. mcm2 merayu.. Tp doktor dengan tegas nya bgtau NO a BIG NO... sbb diabetes ni bukan mcm sakit lain yg kite boleh patah balik belakang..
sebaliknya dia akan terus membuatkan kite semakin teruk... Jadinya kite akur la dengan nasihat Doktor tu...

So sekarang kite ni adalah salah seorang pengidap DIABETES... tapi doktor cuma tak bg insulin je lagi.. dia bg combination ubat.. nnt kite cerita pasal ubat pulak ye dan punca2 kite dapat Diabetes ni selain dari faktor keturunan... See Yalllll...
CAKAP-CAKAP MRS KEPINK

10 comments:

  1. Seram pulak baca pasal diabeties nih... adehhh

    ReplyDelete
  2. Alamak... errre kita pun dah suspen ni

    ReplyDelete
  3. Camna mula2 noor detect kena diabetes ni?

    Ada sakit ke? Ke random g klinik n check?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masalah gatal2... tak baik2 hampir sebulan walaupun dh mkn ubat.

      Delete
  4. Banyakkan bersabar...
    makan minum kena lebih sihat lepas nie...
    InsyaÁllah, semoga hilang penyakit diabetes nie

    ReplyDelete

Si Chommel kate ✿◕‿◕)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...