lazada

nuffnang

Demam & Muntah III aka Typhoid Fever

ASSALAMMUALAIKUM

Hai selamat tengah hari
Amacam dh lunch ke?

Oklah kali ni kite sambung & final cite pasal demam ni....
fasa 1
fasa 2
Sebenarnya walaupun dh cucuk 2 hari tp kite masih demam
yang peliknya demam tu dtg time nk maghrib & pukul 3 pagi...
agaknye time tu ubah makan tgh hari dh jalan then 3 pagi ubat yg mkn malam lak dh jalan...
hehehe...

so menderita la sekejap bile demam & muntah tak berhenti ni...
Tp Allah tak kan bg sakit melainkan untuk menghapus dosa hambanya kan...
So mudah-mudahan terhapuslah dosa untuk kite ni...

Ok sambung balik...
hari ke 3 tu.. kene jumpe doktor balik..
bile kite bgtau demam yg mcm tu...
dia pun amik keputusan untuk cek darah & urine.
(sbb sblm ni urine untuk cek pregnant atau tak je)


dia sambung lg MC 2 hari so 27 & 28 kite MC lg.



esoknye... kite kol doktor tanye ape keputusan darah tu...
thennnn....
dengan panjang lebar dia bercerita
dalam darah kite ada 1 virus Salmonella...
mulenye kite ni tak tau ape kebendanye tu...
then kawan kite bgtau Salmonella tu macam keracunan makanan...

mase doktor tu cite kite tak reti ape pun... then dia kata kite ni Typhoid Fever...
nak tau THPHOID FEVER tu ape...
ha cer baca SINI...
ATAU
kite kene makan antibiotik selama 2 minggu 
sbb antibiotik yang sblm ni dia bagi tak berkesan untuk hapuskan virus tu.
sbb tu kite asyik rase nk muntah je...

Petang lak kakak ipar kol..
dia ni nurse...
dia terkejut bile kata ada virus tu..
dia kata "Ya Allah itu bahaya sbb slalunye itu adalah TAUN... kalau pegi hospital dia akan tahan"
lagi la gelabah kite ni dengar... 

so skrg kite tgh amik antibiotik untuk 2 minggu...
mudah-mudahan smua ni tak memudaratkan kite...
pengajarannye.. berhati-hati lah kalau pegi makan kat luar...
sbb benda ni berjangkit dari makanan @ minuman yang tercemar...





CAKAP-CAKAP MRS KEPINK

Demam & Muntah II

ASSALAMMUALAIKUM

Hai semua...
kali ni kite sambung pasal demam & muntah yang lepas ye...
nak tau KLIK SINI

Ari Ahad pulak kite semakin teruk demamnye...
Muntah dan terus muntah tak brenhenti..
panas dh semakin tinggi hingga cecah 40 degree

kite pun terpaksa ajak juga cousin kite yg baik hati tu untuk g klinik...
ramai yang kata klinik tu bagus
Klinik Gul di Medan Klebang Restu, Chemor, Perak

Mase pegi tu mmg badan panas sangat...


Doktor tanye macam2 then disebabkan kite tak leh makan
so Doktor syorkan suruh amik ubat cucuk
sbb kalau ubat makan tak de kesan sbb nnt muntah balik.
terpaksalah kite kene cucuk kat bontot ahahaha..
macam budak2 pulak..
tapi demi nk sihat kite ikutkan jugak...
hari 1st kene cucuk kiri kanan
1 ubat antibiotik 1 lagi ubat tahan muntah

lepas cucuk 6 jam tak boleh makan ape2.
minum pun untuk  2 teguk je.
sengsara sgt rasanye...

dalam demam tu kene telan lak
ubat-ubat yang berlambak ni



demam masih tak turun sbb kite tak mkn ubat lg.
cukup 6 jam kite pun makan la bubur nasi aka kanji yang mak sdara tersayang kite buat.
dpt la mkn 5 sudu.
tapi jadilah untuk alas perut nk makan ubat kan.
lepas tu makan ubat barulah badan mule berpeluh...
Alhamdulillah ada kesan jugak lepas cucuk tu...
demam pun dh reda...

Tapiiii......

hmmm.. kite smbung lagi nnt ye...



CAKAP-CAKAP MRS KEPINK

Demam & Muntah

ASSALAMMUALAIKUM

Hai semua...
agak2 ada tak yang tertanya nape la tak de entry langsung ni...
mst ade yg kata bosan kan...

sebenarnye... 
kite tak sihat...
tapi Alhamdulillah hari ni dh lega 
dan dah mule keje dh pun... keje di hari Jumaat...

Al-Kisah penyakit bermula mcm ni...

Jumaat Lepas 22.03.2013
kita dh rase tak sedap badan..dan rase nak muntah2...
petang tu dh muntah so halfday je la...
hari sabtu badan semakin panas.
kite g spital diaorg kata ini demam bukan kes emergency.
then makan hati untuk kali ke dua...
merajuk g ke Klinik Swasta
bg itu ini cek urine & perut... tak de masalah
then Doktor Klasifikasikan sbgai 
Viral Fever 
(erkkk.. sori la kalau salah eja.. kite bukan doktor..ehehehe...)

Tido sorang2 kat rumah sbb encik husband keje...
tapiiii... badan stil panas...
tak turun2 rase macam api.
pukul 3 pagi demam semakin panas then muntah
penat sgt sorang tahan sakit kat rumah..
tapi ape boleh buat
sebab husben keje kite kuatkan jugak semangat...

ini gamba mase nk g klinik yg hospital leh kata tak emergency...
39.5 tu agak2 tinggi ke tak ye untuk hospital???
hmmmm...

Ok nanti kite sambung ke cerita Fasa 2
yang lebih menyakitkan
dan memenatkan...




CAKAP-CAKAP MRS KEPINK

Ape Kesudahan Lahad Datu Sabah Ni?

ASSALAMMUALAIKUM

Hai semua...
sedihkan skrg ni mana2 pun cite pasal Lahad Datu 
Tadi kite jalan2 kat blog orang lain...
then singgah jap kat blog Uzu Emas Putih
ternampak gambar ni
|
|
|
V


menurut blog Uzu
ini adalah 
1124833 Kpl Khairul Anuar 
yang ditembak pagi tadi.
Sedihkan tgk smua ni...

Mudah-mudahan Allah selamatkan negera kita ni
Jom doa sama-sama
dan Al-Fatihah untuk mereka yg terkorban




CAKAP-CAKAP MRS KEPINK

SI KEMBAR AINNUR NADYAH & AINNUR NABYLAH

ASSALAMMUALAIKUM

Hai semua...
Dua minggu ni agak bz sikit..
tapi bukan la bz dengan kerja,
tapi bz melayan kerenah 
Ainnur Nadyah
&
Ainnur Nabylah

Setelah 2 minggu kami bersama
Minggu lepas budak bucuk ni smua dh balik
balik rumah diaorang la kat Shah Alam tu...
hehehe...

Sedih la gak.. sbb dh manja2 terlebih...
syok bawak g shopping la main game la...
happy sbb tgk diaorg happy...

sepanjang 2 minggu diaorang ada kat Ipoh ni
macam2 kerenah diaorang tunjuk..




Ni 1day jalan2 ngan kite...
dapat baju dr Acu Eyda & Paksu
Happy betol dapat baju ni...


jalan2 kat Ipoh Parade... 
makan pulak kat MB...

Tapi sebelum dh dh g beli 
dapat sorang satu...
cute je bile kat kaki diaorg...


Malam pulak g main kat indoor games ni...
suke abis...smpaikan tak nak balik 

then dapat ini pulak

suke sangat sampai boleh tido kat dalam ni...

dapat teddy bear lagi...

seterusnye.. jalan2 kat Mydin Mall Meru Raya pulak... 
dh la ala-ala Princess je kepala tu..
smua org pakat dok tengok 2 3 kali...

kebetulan ada kedai makan Upin Ipin
so bergambar jap... hehehe.. ini kira macam
Upin Ipin versi Gegurl...


ha ni perkara yang paling diaorg suke sgt buat..
Tengok "litop" aka Laptop
citenye
Oggy & Kongkoroach...
sebutan tu yang penting....
Kongkoroach ok.. ahahaha
Suke buli paksu...

Ni malam sebelum diaorg balik.. sedih je...
mase nk balik malam tu.. cepat2 je kite ajak en Hubby balik..
takut nangis...
tp dalam kete bergenang gak la air mata ni.. 
setelah 2 minggu bersam...
Miss U la my dear









CAKAP-CAKAP MRS KEPINK

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...