lazada

nuffnang

MAHKAMAH BERSAMBUNG SEMULA

ASSALAMMUALAIKUM

Hai semua
seperti yang dijanjikan.

Mahkahmah bersidang semula..
Hehehehe...


inilah hasilnye setelah mendapat saman semula...
Tarikh 17 September 2013

Bile sampai je.. orang boleh tahan ramai gak la yg kene ni..
Majoriti smua pegang kertas putih mcm kite ni...
So itu maknaye ini adalah org yg amik saman semula..
sebab yg ori warna merah yg kite kene sign on the spot tu.


tgk org beratur, kite pun g le sibuk beratur gak.
Jantung dag dig dug la menyanyi kat dalam.

Pukul 8.30 pagi
Pintu bilik mahkamah ni pun terbukak la...
Mcm masuk dewan periksa bagi surat putih td tu...
Pukul 9 suku baru kes berjalan...
Td yg konong2 g berbaris rupenye bile dkt dalam 
mcm time peksa je.. ikut A-Z
hahaha...


Sepanjang nk tunggu time kes kite disebut...
Smua tu mempunyai kesalahan yang sama...
bawa kenderaan tiada cukai jalan & insurance.
Kes sorang ni...
Dia kene denda RM350
2nd lak
Denda RM400
3rd
Denda RM550
then ada beberapa yg motosikal 
Denda RM100 - RM180

Tapi yang buat kite cuak sangat tu bile
Puan Yang Arif dok ulang ni stiap kali nk kenekan denda tu..

"(nama sipolan2) atas kesalahan cukai jalan & insurans tamat tempoh ni,
mahkamah akan memerhati berapa lama tamat tempoh, kemudian adakah pesalah
pemilik kenderaan tersebut. Sekiranya pemilik kenderaan maka
denda akan lebih tinggi kerana pemilik mempunyai tanggungjawab
yang lebih atas kenderaan tersebut"

memandangkan orang lain tu td bukan pemilik kenderaan sendiri...
kite pun terfikir...
"Alamak...Aku ni pemilik kenderaan sendiri dan pesalah jugak...Abis la mau dkt RM1000 kene ni" 
Sebab kes sebelum kite tu dia kene RM750 atau 10 hari penjara jika gagal bayar.

Dag Dig Dug
makin lama makin kuat...

Then nama kite kene panggil...

Peguam ni sebutkan kesalahan then tanya faham & mengaku bersalah?
Ye saya faham & mengaku bersalah...
Tangan punye la sejuk..
sbb kite ni darah gemuruh...

peguam tanya lagi...
kerja sebagai apa & di mana, ada anak ke tidak.

Saya kerja blablabla dkt blablabla dan tiada anak tetapi menanggung ayah.

Peguam pun
ulang semua ape kite ckp td the terus kata mohon rayuan Puan.

Puan yang arif ni... tak pulak ulang mcm yg dia dok ulang sebelum ni...
Tetapi terus cakap
"atas kesalah cukai jalan tamat tempoh, denda.....(duhdugdug makin kuat)
RM150 dan insurans diberi amaran)

perghhhh... rase nak meloncat je kat situ sbb dr td dok pikir kite kene RM800-RM1000
Ya Allah punya lah bersyukur giler2...

Then polis trafik tu panggil ikut dia g bayar. Lpas tu lega dah...



Taaadaaaa...
kite dh bayar...
Lega sangat... 


Babai mahkamah...
Sebagai pengajaran...
Jangan abaikan saman...




CAKAP-CAKAP MRS KEPINK

No comments:

Post a Comment

Si Chommel kate ✿◕‿◕)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...