lazada

KBBA

nuffnang

Demam & Muntah III aka Typhoid Fever

ASSALAMMUALAIKUM

Hai selamat tengah hari
Amacam dh lunch ke?

Oklah kali ni kite sambung & final cite pasal demam ni....
fasa 1
fasa 2
Sebenarnya walaupun dh cucuk 2 hari tp kite masih demam
yang peliknya demam tu dtg time nk maghrib & pukul 3 pagi...
agaknye time tu ubah makan tgh hari dh jalan then 3 pagi ubat yg mkn malam lak dh jalan...
hehehe...

so menderita la sekejap bile demam & muntah tak berhenti ni...
Tp Allah tak kan bg sakit melainkan untuk menghapus dosa hambanya kan...
So mudah-mudahan terhapuslah dosa untuk kite ni...

Ok sambung balik...
hari ke 3 tu.. kene jumpe doktor balik..
bile kite bgtau demam yg mcm tu...
dia pun amik keputusan untuk cek darah & urine.
(sbb sblm ni urine untuk cek pregnant atau tak je)


dia sambung lg MC 2 hari so 27 & 28 kite MC lg.



esoknye... kite kol doktor tanye ape keputusan darah tu...
thennnn....
dengan panjang lebar dia bercerita
dalam darah kite ada 1 virus Salmonella...
mulenye kite ni tak tau ape kebendanye tu...
then kawan kite bgtau Salmonella tu macam keracunan makanan...

mase doktor tu cite kite tak reti ape pun... then dia kata kite ni Typhoid Fever...
nak tau THPHOID FEVER tu ape...
ha cer baca SINI...
ATAU
kite kene makan antibiotik selama 2 minggu 
sbb antibiotik yang sblm ni dia bagi tak berkesan untuk hapuskan virus tu.
sbb tu kite asyik rase nk muntah je...

Petang lak kakak ipar kol..
dia ni nurse...
dia terkejut bile kata ada virus tu..
dia kata "Ya Allah itu bahaya sbb slalunye itu adalah TAUN... kalau pegi hospital dia akan tahan"
lagi la gelabah kite ni dengar... 

so skrg kite tgh amik antibiotik untuk 2 minggu...
mudah-mudahan smua ni tak memudaratkan kite...
pengajarannye.. berhati-hati lah kalau pegi makan kat luar...
sbb benda ni berjangkit dari makanan @ minuman yang tercemar...





CAKAP-CAKAP MRS KEPINK

3 comments:

Si Chommel kate ✿◕‿◕)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...