KBBA

lazada

nuffnang

Cendawan Susu Harimauuuu... Aaaauuummmm... :)

Assalammualaikum... ✿◕‿◕)

Hai Semua....
Selamat tengahari...
Korang pernah tak tgk cendawan susu harimau?
Kite pun 1st time tgk cendawan tu.  Mengikut cerita org tmpat keje kite ni,
dia kata cendawan ni susah nk dapat.  Dia tumbuh pun sebab susu dari harimau ada terjatuh,
then susu tu tumbuh kulat jd lah cendawan tu...
Maklumlah keje dkt tmpat org asli kan... so byk la yg pelik2 sy dengar seba sedikit.. 

Ha ni la rupe cendawan tu


yang bawah tu ubi dia la.. 


Kawan kite kate.. cendawan ni cuma tumbuh 1 atau 2 je dari ubi yg kat bawah tu...
Kalau korang mintak tolong en Google mst dia ada tunjuk.. hehehee
Tapi kite cuma nk share gamba real yg kite tgk depan mate ni je...
Heheheheee....
Mengikut yg kite baca atas bantuan En Google...
cendawan ni boleh ubatkan kanser, lelah teruk, penyakit pankreas dll...
byk perubatan cina yg guna...
Kalau ikut ape yg kawan kite cite td, dia kata ubi tu direndam then disagat,
tapis amik air dia minum & yg serbuk tu dia sapu pada tmpat kanser tu.
org kata harga dia mahal dekat pasaran..
lebih kurang RM200 - RM500 kot...
tapi kite pun tak pasti sebab tak pernah jumpe lagi dekat pasaran...
tapi pernah tgk dkt kedai ubat cina dia letak dlm frame...
so biasenye kalau dlm kedai ubat cina letak frame mst la mahal kan..

Oklah rasenye itu je yg kite nk kongsikan buat masa sekarang ni...


~~~<@

LovelyPinky

@>~~~

CAKAP-CAKAP MRS KEPINK

No comments:

Post a Comment

Si Chommel kate ✿◕‿◕)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...