KBBA

lazada

>

nuffnang

Petang yg Boring...


Why i feel so boring???
Nothing to do...
Anybody can suggest anything that i can do wright now???
Anybody had a story to share???
Hmmm....

~~~<@
LovelyPinky
@>~~~



CAKAP-CAKAP MRS KEPINK

Mood editing



hyeeppp....
Assalammualaikum...

ari ni aku rasa mcm nk edit mengedit balik smua gambar...
so kalo ade sesape yg rase nk gmbanye di edit bleh la emel kat
noorhaidaz@gmail.com
bila dh siap i emelkan balik...

~~~<@
LovelyPinky
@>~~~


CAKAP-CAKAP MRS KEPINK

nurul ain: tagged by jia :)

nurul ain: tagged by jia :): "apekah benda paling penting dalam hidup korang?handphone saye .. benda terakhir yang korang beli guna duit korang?top up rm 10 di ..."
CAKAP-CAKAP MRS KEPINK

Share Blog - Teguran Seorang Muslim

@>~~~

TeGuRaN SeoRaNG MuSLiM

Kaizen Shinobi.com 22 June 2010 , ,
Assallamualaikum semua dan salam sejahtera...

haa... kali nih aq nak story tentang kejadian teguran yang bagi aq silap dan jelek di pendengaran gegendang telinga aq nih.

Ada seorang budak muda nih tengah ambil wudu' di kolah masjid. Dari muka, tangan, ubun2, telinga dan seterusnya kaki. Tang kaki nih dia pergi celup kat kolah tuh (kolah tuh kat bawah je... dan ade gayung kat situ aq x bpe pasti kes macamana dia celup kaki tuh sebab aq ngah baca doa)

Terus lah riuh sebentar tadi oleh seorang pakcik yang aq rasa sangat lantang suaranya. sehingga keluar perkataan 'bodoh' dari lidah pakcik ni. Pakcik nih pula tengah ambil air wudu' berhampiran budak muda tadi nih.

okeh.. korang faham x story di atas? itu je yang aq dapat tangkap untuk kisah yang berlaku ketika aq menunaikan solat zohor di masjid tadi. Sampai aq tersilap hantar SMS kepada Allah (doa ler tuh) ( tuh link sms kepada Allah dari blog keretamayat)

  • budak muda yang ambik wudu' celup kaki
  • pakcik yang mengur mengeluarkan kata2 kesat
sekarang nih aq nak gtau pendapat aq lak.... dua2 salah! tang budak muda tuh pun salah pakcik tuh pun ikut sama salah jugak.

tapi bagi aq cara teguran pakcik tuh sangat2 x manis. Tak perlu kot keluarkan kata2 kesat tuh... dah la tengah ambil air wudu', kat masjid pulak tuh, dan ada orang tengah solat.

Pakcik tuh dari niat nak menegur dah jadi x elok dah. Pakcik tuh lak melakukan beberapa kesalahan yang lain.
  • salah 'cara' teguran
  • mengganggu jemaah lain yang sedang solat dan beriktikaf
  • mengganggu khuyuk budak muda tuh untuk solat
kan elok kalau cakap seperti bawah nih

"dik, lain kali gunalah gayung tuh untuk berwudu'
jaga kebersihan kolah ini untuk kegunaan bersama"

haa... kan cantik tuh? sedap, kata orang melayu, bahasa melayu kan lembut2? orang Islam pula tuh, jadi lah lembut (bukan pondan) dalam berbahasa, orang lain sedap dengar, tapi kalau melawan, bagi je penampo <---- okeh nih jangan buat... har har har

Respek! kalau kita nak orang hormati kita, kita kenalah hormati orang lain dulu. Tidak kira muda ke, tua ke, semua sama, bukankah ada pepatah? yang muda disayangi yang tua dihormati? well~ semua bermula dari diri sendiri betul x?





p/s: hidup berbentuk cincin, kengakadang tersalah pasang permata di bawah, tapi boleh betulkan balik tol x?

dari bilik menghayati keindahan kehidupan seorang Muslim dojo klasik
kaizen shinobi (o.O)y ~~~<@

@>~~~

Halloooo...mlm ni aku nk kongsi skit cite dr blog kaizen shinobi ni...
bkn ape sbb aku rase dia aka kene-mengena dgn situasi aku skrg...wlupun aku tak la kurang ajar mcm yg budak tu buat tp aku pun terima nasib yg sama...

aku dimaki senang2 tanpa adab sopan sebagai org tua...spatutnya dia org tua tunjukkan la teladan yg baik...ape dia igt dia je yg tau sensetif aku ni tak tau ke???
atau dia igt aku ni tak de perasaan kot...
sedangkan dia yg salah...
bukan aku nk kurang ajar pd org tua ... tp org tua sepatutnya bg tunjuk ajar bukan kurang ajar...

p/s: fikir lah mane yg baik mane yg buruk ape yg ko dh buat....
CAKAP-CAKAP MRS KEPINK

Sedih + Kecewa...

Tanggal 15.12.2010...mmg paling memberi kesan pada aku....
Hari ni perasaan aku Sedih + Kecewa.
aku sedih sbb aku dh kurang ajar dengan org tua...tp aku kecewa sbb dia yg mulakan dulu & menjolok sarang tebuan...
ni smua smbungan cite aku sblm ni...pasal sikap manusia...
yg paling aku kecewa...dia serang aku di saat aku baru nk pegang nasi yg ada...aku baru je asingkan lauk dari nasi bungkus tu....tetiba je dia hentak meja & kata "haida...ape yg kamu tak puas hati dgn akk????sedangkan aku yg sepatutnya tanya soalan tu dkt dia...sbb dia yg tak puas hati dgn aku & canang cerita pasal aku...lpas tu ada hati nk hentak aku dgn cawan...ape dia fikir cawan dia je...aku tak de cawan ke nk hentak dia balik...sib baik la kawan aku sorang ni tenangkan aku ...kalo tak rasenye mau je aku baling cawan yg berisi air tu ke muka dia.....nk je aku tampar muka dia dengan nasi bungkus tu....hissshhhhh...mujurlah ada Rus....
aku tak kan kurang ajar dgn org kalo org tak kurang ajar dgn aku la...igt aku giler ke tetiba nk bt kurang ajar tanpa sebab....
tp pmpn ni mmg hipokrit...bila ada sorang kakak "yg agak alim" masuk kat pantri tu...tetiba dia kata "akak sayang kamu mcm anak akak sndiri...walaupun akak ni tua dari kamu tak pe biar akak yg minta maap dgn kamu"sambil peluk2 & cium pipi aku...
sori la .... hati aku dh terluka dgn perangai budak2 ko tu...so jg igt aku nk trima smua tu...
aku sampai dh tak boleh nk pandang lagi muka dia...tuhan je la yg tau perasaan aku masa tu...
kalau tak pandai menari jgn kata lantai yg bergoyang.....
Rus kata2 ko ni mmg akn aku igt sampai bila2....
ape pun tq Rus sbb tolong sabarkan aku td...kalo la kamu tak de rasenye mmg mcm dia kene...
ape pun wahai teman2 bloger skalian...biarlah sama2 kita berdoa agar kalo kita tua nnt jgn la bt perangai mcam tu...yg muda hormatilah yg tua & yg tua kene lah sayangi yang muda...

~luvlovelypinky~
~~~<@

CAKAP-CAKAP MRS KEPINK

tomatoman

Hiiii....

Entah kenape le aku rasa rindu dengan zaman kanak2 aku...aku rasa itulah saat paling best dalam hidup aku sbb aku ada smuanye...
Aku gak tringat kat cerita kartun ni....TOMATOMAN...hehehehe

Tomatoman antara 10 pahlawan dalam kerajaan sayur yang muda, cuai dan boleh dikatan kelakar. Tomatoman slalu didengki dengan kawan2 dlm kerajaan sayur tu....dengki kejayaan Tomatoman yang besanye secara kebetulan. Tomatoman slalu lwn dgn serangga jahat yang slalu dtg kaco rakyat kerajaan sayur.

Aku windu giler ngan kartun ni. Harap akan ada stesen tv kat Malaysia ni nk ulang balik sbb ramai sgt yg suke cite ni.

Jom layan lagu tomatoman ni...ngengenge....ilang skit tension aku...





CAKAP-CAKAP MRS KEPINK

inilah manusia...

Salam....sejak 2 menjak ni mcm ilang idea je nk update & create benda baru kat blog ni...tapi topik aku ari ni pasal sikap manusia...
aku pun tak tau knape manusia ada masanye bersikap mcm ni...
ini kisah seorang hamba Allah yg dulu nye aku slalu tolong...aku paham dia agak "senior" & adakalanye tak brape nk tau bab it...sebelum ni kebanyakkan keje dia pun org lain yg buat termasuklah aku...tp beberapa minggu yg lepas dia mula mencanangkan benda buruk pasal aku pd semua org...kononnye aku ni tak mau tolong dia dh...org muda ni dh tak hormat org tua...tp benda tu sikit je puncanye...dia cuma berpunca bila HQ aku minta laporan & mslhnye aku sndiri tak tau mcm ne nk cari laporan tu dr mane sbb jabatan yg slalu kuakan benda ni dh tak hntr manual lg...
tapi hanya disebabkan aku tak tau nk cr mcm mane...trus dicanang nye kat smua org yg "org muda dh tak nak tolong dia...mentang2 dia tua xde sape nak ajar..." sedangkan slama ni sape yg tolong dia.....
Sabtu baru2 ni pulak aku ot dgn member aku...tak sangka dia pun ada jg aritu...kebetulan radio tu aku bukak kuat skit...rupe2 dia tak tahan nk dengar kononnye radio tu terlalu kuat...maka bermulalah ari isnin di opis....dia xkua makan kononnye tak lalu nk mkan sbb ari sabtu tu kami bukak radio kuat2 sgt...tp ape kene mengene sampai ke ari senin pun nk effect....justeru lagi sekali lah bermulanye canang mencanang cerita yg palsu & +++kami dikatakan .....
"BUDAK MUDA KURANG AJAR"
tapi kalaulah aku ada rakam keadaan masa tu nk je aku tunjuk balik yg sbenarnya dia tension bila dia xdpt nk buka radio klasik dia tu sekuat hati dia mcm yg slalu dia buat...kalau nk diikutkan hari2 dia bukak radio klasik dia tu sekuat hati dia...lgpun ari sabtu tu dia & anak dia pun buka radio gak...so fikirlah mane satu dia nk dengar....
wahai akak...slama ni aku hormat ko...tp tak sangka ini yg aku dpt balik...ape hak dia nk kata aku ni kurang ajar & cuba terangkan dekat mane kurang ajar & kepala angin aku...
kalau ye pun tak suke fikir la balik sebelum ni sape yg byk tolong...sejak Am tak de sape yg tolong bt fomat smua...masa ko susah nk g kwsp sape yg teman...nk tukar PC pun fikirlah sape pulak yang tolong angkat & pasang balik PC tu...bila monitor dh tak ok...sape pulak yg tukar balik monitor tu...ape igt desktop & monitor tu ringan????aku ni blum beranak lagi kalo nk difikirkan xsior aku nk tolong...boleh jatuh rahim angkat benda2 brat ni...
kalo nk diungkit 7 hari 7 malam pn tak habis...but aku betol2 disapointed dgn sikap dia yg tak mau nk mengaku salah dia....& lebih sakit hati bila dia mencanang cerita yg tak betul & org yg dgr pulak pecaya je....
Ya Allah aku mohon kau bukakan lah mata dia & tutuplah mulutnya dari mencanang cerita yg buruk pasal org.....

CAKAP-CAKAP MRS KEPINK

Syukur...

Syukur Alhamdulillah Abah aku dh kua spital...Tp ank buah aku still kat wad...harap2 cepat kua ye Shahindah...Berkat Tahun baru....
~~~<@ luv @>~~~

CAKAP-CAKAP MRS KEPINK

sambung esok ye...

Mmmmmmm.....ank buah aku sibuk nk online lak....esok lak sambung lagi....
Toin kamu sambung le pulak edit blog kamu tu ye....

~~~<@
LotsOfLuv
@>~~~

CAKAP-CAKAP MRS KEPINK

eDiT mEnGeDiT

Setelah sekian lame aku tak edit mengedit gamba ni......kali ni aku mula mengaktifkan balik diri utk edit smua gamba2 ni....hmmmmmm........


Miss Alya Insyirah... ~~<3>





Ni lak gmba kawen aku 3 thn lepas....



Ni anak buah aku gak Faridatul Izzah.....

Lpas ni gamba ape lak aku nk edit????

CAKAP-CAKAP MRS KEPINK

Abah & Anak Buah aku admit kat spital...



Smalam Abah aku masuk spital sbb tekanan darah rendah tp hari ni anak buah aku pulak kene masuk spital sbb muka bengkak...hmmmm...nampaknye TOK & CUCU kene dok spital la pulak....


Muka smpai dh nmpak senget je...
Sian aku tengok...



Merah & panas sgt bengkak tu.....Poor Shahindah





CAKAP-CAKAP MRS KEPINK

P1 w1max 4G Modem

hehehe...Ari ni dapat gak aku guna P1...nk hrp yg lain smua dh lembap...arap2 yg ni maintain.....
CAKAP-CAKAP MRS KEPINK

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...